Sonny Jansson

Sonny Jansson utexaminerades 1988 från dirigentutbildningen på Musikhögskolan i Stockholm, där han bland annat studerade kördirigering för Eric Ericson och orkesterdirigering för Jorma Panula. Han har sedan dess arbetat som frilansande dirigent med de flesta av de svenska symfoniorkestrarna och därtill ett antal orkesterföreningar och körer över hela Sverige samt i utlandet, främst Norge och Frankrike.

Under hela 90-talet kunde Sonny Jansson dessutom regelbundet höras i radions P2. I tio år var han konstnärlig ledare för Täby Symfoniorkester i Stockholm (1986-96) och under tre år hade han befattningen som Länskapellmästare vid Östgötamusiken i Linköping, det vill säga chefdirigent för Östgöta Blåsarsymfoniker, med vilka han gjort skivinspelningar och även turnerat i Tyskland och Irland. Opera har han dirigerat runtom i landet, bl a  Läderlappen på Folkoperan, La Traviata på utomhusscenen i Dalhalla, kammaroperan Kvinnors liv och kärlek på Intima Teatern i Stockholm och på Läckö Slott den rosade uppsättningen av Donizettis Don Pasquale.

I början av 80-talet arbetade Sonny Jansson som organist i Svenska Kyrkan i Paris, där han fick möjlighet att utveckla en förkärlek till fransk musik som senare har kommit att bli ett av hans specialområden. Sonny Jansson var konstnärlig ledare för Stockholms Motettkör 1997-2005 och 1998 startade han Stockholms Poulenc-ensemble. Sedan 2006 är han kyrkomusiker och arbetar som dirigent för orkestern och kören i S:t Matteus församling samt undervisar i ensembleledning på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han har i flera år också gett masterclasses i dirigering i Sverige, Åland, Belgien och inte minst Frankrike.